Nocturnă


             Avuse febră un măturător

Tânărul și-a pierdut ultimii bani la jocurile de noroc. Acum mătură străzile, consolându-se cu foșnetul frunzelor. Zâmbește trecătorilor și mai ales domnișoarelor. Nu are mai mult de 27 de ani, dar nici mai puțin de 24. L-a împins păcatul spre patima jocului și nu e suficient că și-a pierdut toți bani... mai pe scurt, l-a tras pe paznic de nas. N-a găsit o explicație veridică a faptei sale. Totuși, pentru a scăpa ușor de pedeapsă, s-a ales cu 15 zile de muncă în folosul comunității.
Ieri, fiind prima zi de muncă și având obligația să se trezească la 5 dimineața, se trezi la 4. Își trase căciula pe ochi, în speranța că n-o să-l cunoască prietenii lui „devotați”. Era prea devreme să treacă pe la magazin, pentru a-și cumpăra o bere. Căci, pentru dânsul berea e precum ceaiul verde pentru pensionari. N-a mai găsit de cuviință să plece la magazinul care lucra 24/24, dar nici bani nu avea. Și, pe datorie cine s-ar încumeta să-i dea?
Începuse să măture de la un colț de stradă și după vreo 5 minute nu mai putea de durerea de spate. Gândi că mătura e prea scurtă în coadă. Se mai învârti în jurul măturii, dar nu prea mult timp, fiindcă trebuia să ducă treaba până la capăt. Izbuti să reziste o oră de muncă fizică și... ca să vezi! Trăise o viață în acest orășel, dar nu urmări niciodată  momentul în care lumina artificială de pe străzi are să se stingă. Apăru și soarele, și era surprins de atâtea culori frumoase de pe cer. Și oamenii începeau să apară, unii mai somnoroși decât alții și cu toții grăbiți să ajungă undeva.
Mai trecuse o oră și se pare că începea să prindă măiestria de a mânui mătura. Totuși, mare i-a fost rușinea când o văzuse, de cealaltă parte a străzii, pe prima lui profesoară. Învățase bine la școală și n-ar fi dorit să dea ochii cu dânsa.
Până la ora 11:00 mai rămăsese 3 ore și hotărî să le folosească, nu doar măturând, dar și admirând fundul doamnelor elegante.
Astăzi, tânărul nostru, nu doar că începuse să măture cu pasiune, ba chiar și inspirat era de ceea ce face. Nu știu ce-l apucase ieri, după ce terminase lucrul, să treacă pe la bibliotecă și să-și ia o carte să citească. Să fie oare rușinea pe care o trase în momentul în care o văzuse pe prima lui profesoară? Și, nu și-a luat o carte oarecare. S-a încumetat să ia ceva scris de Schopenhauer.
Așa că, frunzele de pe străzi nu erau doar frunze, ci aveau felul lor de a fi, cu voința de a apărea pe ram primăvara, cu rezistența la vătămători pe timp de vară și în căderea nostalgică pe timp de toamnă. Să fie viața lui spre finalitate? Să ajungă la cădere, știind că nu mai are vise și că plutește în deznădejdea clipei? De unde atâtea întrebări în capul lui și cum să scape de ele?
A treia zi avuse un adevărat coșmar. Era aproape de ora 10:00 și trecuse Anastasia pe lângă dânsul, fosta lui colegă de clasă și de bancă. De fapt, n-au stat prea mult într-o bancă, fiindă el era frumos și înalt, iar ea era nărăvoasă și frumoasă. Diriginta o mutase pe dânsa în banca a doua de la fereastră, iar pe dânsul îl mutase în banca a patra din rândul din mijloc. Erau ei prin clasa a șasea și nu știau în inima cui dragostea e mai mare.
-         Daniel?
-         Oh, Anastasia!
-         Ai înnebunit? Erai cel mai bun la matematică. Ce-i cu tine?
-         Păi, cum să-ți spun? Sunt pasionat de filozofie, așa că o fac din plăcere.
-         Zău? Când ai venit din Franța? Acolo erai cu doi ani în urmă...
-         Am vreo două săptămâni de când sunt aici. Încă n-am reușit să mă văd cu toți prietenii.
-         Ah, bine! Eu trebuie să plec. Sper să ne mai auzim.
Plecase tânăra fată și parcă se rupse prezența ei din inima lui Daniel. Nu înțelegea ce-l apucă. Să fie răscolit de dragostea de cândva? Nu știa ce să creadă și gândi că bine o fi să-și vândă ceasul dăruit de mătușa lui. Dar pentru ce? Nici el încă nu știe...


Și se gândi să-și cumpere chitară

Și el s-a mirat de faptul că n-a îndrăznit să-și cumpere bere. A dat ultimul bănuț pe chitară, căci își dorea din adins să cânte, să facă bani din asta. Era o nebunie să iasă să cânte în stradă. Totuși, ce mai contează, când și așa e nevoit să măture... Așa trecuse a patra zi, de dimineață măturând și după ora 11:00 amintindu-și cântecele învățate la școala de muzică. Chiar dacă o terminase pe o notă de 8, era convins că dacă și-ar dori ar cânta și pe 11(din sistemul zecimal de notare).
Mai spre seară, când începuse să tremure amurgul pe cer, ieși în stradă și cu toată rușinea rupse tăcerea. Nu s-a așteptat să reziste a cânta 4 ore la rând. Ba chiar a adunat un capital semnificativ, dar nu știa câți bani are. Luase chitara cu banii grămadă și porni spre casă. Găsi un scaun pe marginea drumului. Se așeză să numere banii. Nu-i ajungeau încă 247 de lei pentru a întoarce datoria băncii. Luase credit pentru a-și cumpăra instrumentul muzical.
A vârât banii în buzunar, dar parcă nu se putea dezlipi de speteaza scaunului. Începuse să se gândească la Anastasia. Parcă l-a lovit ceva în cap și căuta din adins s-o rupă din amintiri. De ce tocmai ea? Cu ce e mai specială decât altele? N-a fost nimic serios între dânșii. Doar discuții și iar discuții. Iubea Anastasia să-i povestească lui Daniel despre iubirile ei cu băieți mai mari. Îi povesti chiar și despre seara în care era în stare de ebrietate. Probabil că în seara aceea și-a pierdut virginitatea și zău că ar da orice să șteargă acel moment din viața ei. Nimeni nu trebuie să afle depre asta. Nu știu ce nebunie o făcuse să-i povestească sărmanului băiat. Daniel o asculta cu o curiozitate bolnăvicioasă și parcă își dorea din adins s-o lipsească de zile. De ce să-și piardă virginitatea în brațele unui ticălos care știe doar să gâfâie? De ce să nu fie el alesul inimii ei? De ce să se chinuie în așteptări inutile și să se mulțumescă cu o prietenie sterilă? Da, sterilă! Căci, nu credea în prietenia dintre fată și băiat. O iubea de mai mult de 5 ani și n-a avut niciodată curajul să i-o spună. Stătea lângă dânsul și era absorbit de mireasma ei. Și care-i sensul? Oare nu tot va pleca acasă să plăngă în permă? Ce mai bărbat! De multe ori gândi că dacă era să fie femeie, eh... zău că ar fi avut comportamentul unei scorpii de 5 stele. Și-ar fi bătut joc de toți de băieții. Și, dacă i-a dat Dumnezeu viață de bărbat, păi bărbat să fie! N-a mai tolerat toate gândurile acestea prostești și s-a ridicat de pe scaun. Știa bine că odată ce ai pierdut ceva, n-ai decât să lupți pentru altceva. Viața e frumoasă atunci când îți asumi riscul schimbării. Doar proștii se complac în modul lor prostesc de existență. Știa de-acum că sufletul lui e ascuns undeva... privi spre chitară și o sărută. Avea strunele reci și n-a mai rămas într-acolo să i le răcească mai tare. Porni spre casă, gândindu-se că mâine la sigur va avea suma necesară de bani, pentru a achita creditul de la bancă. Nu de alta, dar e slută treaba cu procentele. Poate că lua din când în când câte o bere pe datorie, totuși nu era pasionat să aibă prea multe datorii pe suflet... 


Cânta și se simțea nemuritor

Mare i-a fost norocul să nu întâlnească niciun cunoscut în ziua a cincea, în timp ce mătura. Până spre seară mai citi din cartea lui de filozofie și uite că venise momentul în care avea ocazia să rupă dorul din inima lui. Ba chiar alcătuise un cântec în numele iubirii de cândva.
Anastasia, ești dorul din inima mea,
Soarele și luna e în privirea ta.
De-ar fi doar să te-apropii, să te sărut încet,
De dragul tău, scumpo, aș deveni poet!
Așa că rupea strunele și înnebunea străzile în dorința de a o avea alături. Desigur, își dădea seama că e nebunie să-și dorească luna de pe cer împachetată într-o cutie de ciocolate... în fine, nu-și mai dorea nimic! Cânta, fiindcă avea muzica în suflet și nu mai vedea rostul dramaturgiilor de cândva. Să sufere proștii!
Știa el bine că are privirea pătrunzătoare și că poate cuceri orice fată. Era conștient și de faptul că pasiunea din inima lui are să distrugă orice orgoliu feminin. Doar să-și dorească!
Oh, Anastasia! Nemuritor de chin și de extaz. De ce a apărut în viața lui în momentul în care își dorea să se îngroape de viu? De ce să-l facă să viseze la ceea ce de mult timp a renunțat? La ce bun atâta cosmos în felul lui de a fi? Nu e mai bine să-și bea necazul și să se stingă într-un colț de stradă? Da, în singurătate! Mare divă s-a găsit să-i răscolească trecutul. Unde să evadeze și să nu se mai gândească la dânsa? O iubește! Dar, la ce bun? 
Așa că Daniel n-a mai rezistat și și-a luat o sticlă de votcă să-și trateze „radiculita”. Prea mult a măturat și simte că are nevoie de relaxare.  După două pahare de „aghiazmă” începuse să tremure și răcoarea nopții intra în sufletul lui. Își dorea să se trezească, să se pornească spre casă, dar nu mai avea putere nici măcar pentru a spune două cuvinte.
-         Anastasia?
-         Ai rămas același! Nu te-ai schimbat deloc...
-         Ce cauți aici?
-         Cum adică ce caut? Cânți lângă fereastra casei mele, nu vezi?
-         Îmi pare rău...
-         Ce-i cu tine?
-         Nimic...
-         Să-ți comand un taxi?
-         Pe jos! Eu...
-         Hai la mine, dar promite-mi că vei fi cuminte!
-         Aha...
Îl duse cu greu, biata fată, spre dormitorul ei. Mirosul de alcool a făcut-o să deschidă geamurile pe jumătate. Vomitase sărmanul și ea s-a încumetat să strângă din urma lui. L-a dezbrăcat și cu forța îl vârâse sub apa dușului. Ieși din baie și au petrecut ambii noaptea în același pat. Fără să-și dea seama începuse să-i lingă păsărica. Ea l-a oprit și zău că și-ar fi dorit să-l alunge, dar era prea beat. Mai dormise ei vreo jumătate de oră și se trezi fata cu Daniel între picioarele ei. A dat de două ori din fund și a înțeles că nu-i treabă să împingi în uscat. În cele din urmă, adormise buștean până dimineață.


Și o iubea a nu știu câta oară

În ziua a șasea nu mai îndrăzni să pună gram de alcool pe limba lui. Aștepta cu nerăbdare să se înnopteze, căci cumpărase de cu zi un buchet de flori pentru Anastasia. Luase buchetul de acasă, din vaza de cristal, și porni în grabă s-o surprindă plăcut. E a treia oară în viața lui când îndrăznește să dăruiască flori unei fete și nu prea știe cum să se comporte. Emoțiile încep să-i dea bătăi de cap și parcă trege cu obrazul când știe că măturase de dimineață străzile, având chiloții umezi în buzunar. I-a spălat fata și lenjeria, numai de-ar fi cuminte și de nu s-ar da la dânsa. S-a dat, nesimțitul! Iaca vrea să-și răscumpere vina cu buchetul acesta de flori, de parcă florile sunt într-atât de fermecate, încât să șteargă amintirile...
Fata era suficient de inteligentă și nu i-a amintit de cele întâmplate aseară. L-a sărutat pe obraz și îl chemase la un ceai în casă. Nu de alta, dar... dacă l-a suportat beat, chiar să nu-l suporte când e treaz? Și, se pare că avea și ea o pasiune ascunsă în inima ei. Nu l-a văzut de atâția ani... nimeni în viața ei n-a ascultat-o cu atâta răbdare, precum o asculta el pe timpuri. Simțea nevoia să-i spună lui Daniel necazurile acumulate în toți acești ani. Poate că nu-l iubea cu adevărat, totuși, vedea în felul lui de a fi un prieten devotat și demn de încredere. Numai de n-ar bea... tot repeta ea în gândurile ei.
Daniel, de data asta nu era beat de alcool, ci se îmbătase de privirea ei. Se întâmplase ceva straniu... înghițea noduri și era confuz. Nu îndrăznea, dar... BIG BANG! Tot dormitorul era al lor, ba chiar și podelele, și masa din bucătărie, și baia, și tot. După o astfel de noapte puțini sunt cei care și-ar mai dori să trăiască. Prea multă turbăciune o să se reverse peste zilele obișnuite și cine să le înțeleagă de acum încolo ticurile nervose?
În ziua a șaptea avea impresia că își mătură sufletul. Atâta iubire avuse pentru dânsa și simți de acum că s-au consumat ambii într-o singură noapte. Oare să fie tot rostul vieții într-o dorință, care odată împlinită, să nu mai aibă continuitate?! De ce tocmai pe dânșii să-i unească aceste pasiuni carnale? Dar sufletul, unde-i? Chiar să nu fie iubire ceea ce a simțit atâția ani pentru Anastasia? Atâția ani de așteptări...
A hotărât s-o uite. O va șterge din amintirile lui și se va resemna cu faptul că iluzia din propria-i minte era superioară Anastasiei. Ah, cât a contemplat-o în trăiri, pentru a-și da seama că e și ea „carne”? Chiar să nu merite o iubire adevărată? Iubire? Atâta confuzie în felul lui de a fi... atâta deznădejde și chin! N-a mai rezistat. Luase decizia să distrugă în viața asta tot ce e legat de suflet. O ridicase deasupra capului și o trânti în pământ. De azi înainte nicio fată nu merită melodii de dragoste... Chitara, ah... chitara... Nu, nu e rost pentru regrete. Strunele plângeau în haosul vibrațiilor. El adormea din clipă în clipă și regreta doar faptul că mai trăiește, chiar dacă simțea că e mai mult mort decât viu.


Suspinul lui și frunzele de dor

Același cer, dar lipsit de splendoare… prea tare îl durea clipa dimineții din ziua a opta. Începuse să înțeleagă de ce oamanii sunt într-atât de grăbiți. Viață! Ce-o mai fi și viața asta și de ce se adâncește în infinitul tăcerii... Cu ce să înceapă a trăi, căci la ce bun o astfel de existență, dacă nu mai are niciun scop și nicio conduită morală. Se gândi și la Schopenhauer, dar cu ce folos? Când te lovește ginionul nicio carte nu te scoate din belea, ba chiar poate să te îngroape și mai tare.
Frica... Da! Tocmai din cauza fricii n-a izbutit s-o cunoască cu adevărat. Și, cum să lași pe cineva în propria sensibilitate, când până și o atingere e în stare să-ți schimbe destinul. Și o privire, zău!
Grămădi frunzele în câteva mormane și vântul din adins căuta să i le împrăștie. Își dorea să trântească mătura în pământ, dar... nu! Nu e viață pentru omul care n-a învățat să-și stăpânească emoțiile. A înțeles prea bine că sălbăticia nici în timpul sexului nu e bună, dacă nu există măcar un pic de dragoste. Unde dragoste nu e, nimic nu e! Așa o fi să fie, să piardă totul pentru a-și da seama că a câștigat înțelepciunea. Să se sacrifice pentru binele celor din jur, să-și dorească să sufere în locul tuturor oamenilor, numai de i-ar vedea fericiți! Numai de i-ar vedea cum aruncă măștile... sinceri și dornici de necunoscut! Setea asta a lui de cunoaștere îi dădea totuși speranțe să se gândească la ziua de mâine. Nu e nevoie să se dedice unei singure persoane. Se va dedica umanității.
Trecuse Anastasia pe lângă dânsul, dar n-a băgat-o în seamă. Ea era confuză de atitudinea lui și n-a insistat să afle ce se întâmplă. A mers mai departe, având remușcări de conștiință și dorind din adins să evadeze undeva. Ambii erau cuprinși de o dorință de evadare. Să fie acesta prețul iubirii carnale? Să nu mai existe vibrație în inimile lor?
Se terminase ziua de lucru și era epuizat ca niciodată. Nu mai avea nici chitara și patima alcoolului nu mai era o soluție. Își pierduse suspinul într-o prăpastie a dezamăgirii. Îi trecuse prin cap nenumăratele iubiri pe care le avuse în toți anii lui de extaz și de fiecare dată își zicea că n-a fost iubire. E prea tânăr să răspundă la astfel de întrebări, își spuse într-un final. Porni încet spre casă, cu gândul că va termina cartea de citit.


Și strigătul la cer și la icoane

Citise dintr-o răsuflare ultima pagină. Dă-l naibii de filozofie! În viața asta e doar ironie și romanță. Ori râzi de dragostea cuiva, ori cineva râde de dragostea ta. Trebuie să ai mult curaj pentru a nu băga în seamă gura lumii. Doar așa e posibil să reziști în fața ticăloșilor de „psihologi”, care au la baza gândirii lor doar bârfe întemeiate pe invidie. O fi având și bârfele profunzime, dar nu și pentru omul care cunoaște glasul tăcerii.
Uneori zău că e mai bine să te înstrăinezi de lume și să nu mai bagi pe nimeni în seamă. Se gândi și la vorba lui Hitler, precum că... cu cât cunoștea mai mult oamenii, cu atât mai mult îndrăgea cânii... Era și el un câine, fidel felului său de a fi. Și-ar fi dorit să dea totul să fie un lup, să urle la cer de durerea propriei singurătăți și să aibă un crez în viață. Ah, cât de mult îi lipsea acel ceva pentru care să fie motivat să lupte. Aiureli, zău că doar aiureli rămase în nemărginita lui durere.
Și dacă o mai iubește? Dacă înstrăinarea aceasta nu-i altceva decât lipsa de responsabilitate pentru un nou început? Era turmentat de bătăile accelerate ale inimii. Așa este! Trebuie s-o găsească, s-o îmbrățișeze pentru tot răul pe care i l-a făcut. Ieși în stradă și începu să alerge spre casa ei. Simți în acea clipă că e gata să-și ia zborul. Trăise acestă senzație doar în visele în care plutea. Se simțea nemuritor, dar nu de iluzia de cândva, ci de o dragoste adevărată. Alerga și își imagina că ea va  fi mamă a copiilor lui. Da, e timpul să-și întemeieze o familie! De ce nu și-a dat seama până acum că orice faptă din viața asta merită a fi analizată... să pui totul pe cântar, până și nebunia.
Îi mai rămase vreo două sute de metri până avea să ajungă la casa ei, dar se opri și nu-și găsea graiul. Își dorea să strige, dar nu avea glas. Te uitai la dânsul și vedeai o mutră de pește cu ochii înlăcrimați. Rupea tăcerea de pe buze și doar tăcere se auzea. Căzuse în genunchi și nu mai gândea.
Se ridică brusc și alergă spre dânsa. Era prea târziu. O privea și își amintea de ziua în care rămaseră doar el și ea în clasă. Scoase o ciocolată din geantă și îl servise și pe dânsul. Ce bucurie o fi în inima unui elev din clasa a treia, știind că l-a servit cu ciocolată cea mai frumoasă fată din clasă! Da, tocmai fata pentru care se băteau toți băieții. El e alesul... din ziua aceea nu mai înceta s-o iubească, nu-și mai dorea să îndrăgească un alt chip... o visa nopțile și tremura când îi auzea numele. Și, cât curaj i-a trebuit până au ajuns să-și povestească unul altuia cele mai trăsnite intimități. O privea și realiza că de azi înainte va rămâne doar în amintirile lui.


Căci o lovi recent, fulgerător

De ce? De ce tocmai lui să i se întâmple una ca asta? Cu ce e mai vinovat decât miliardele de muritori? Pe cine să iubească? Din amintiri să trăiască? Să fie asemeni frunzelor pe care le mătura în fiecare dimineață? Să-și trăiască tot restul vieții în senzația de toamnă?
Căci... în clasa a șaptea erau și alerga seară de seară în apropiere de casa ei. Își aminti și jocul. Se jucau cu toții de-a adevăr și provocare. Ea îl provocase să strige de trei ori cucurigu în mijlocul drumului. El, intimidat de provocarea ei, strigase cu jumătate de glas. Avea să treacă ora precum trece secunda și tot nu se sătura de prezența ei. Niciodată nu alegea să spună adevărul și accepta orice provocare. Totuși, într-o seară, când Anastasia nu era, acceptase să spună adevărul. Prietenul lui îl întrebase pe cine iubește. El nu știa ce să spună. Credea că s-a răsturnat o grămadă de pietre peste propria-i tăcere.
-         Hai, spune!
-         Nu... te implor! Întreabă orice, dar numai nu mă întreba pe cine iubesc.
-         Nu bate capul... de parcă nu știu că o iubești pe Anastasia.
Daniel încremenise și nu putea găsi o justificare. Nu mai întrăzni să vină de atunci să se joace în acel joc nenorocit. L-a făcut să se simtă într-atât de prost încât nici din casă nu-și mai dorea să iasă. Începuse să absenteze lecțiile, până în ziua în care fusese chemat la școală cu tot cu părinți.
Venise într-un final la școală și peste câteva zile începuse din nou să plece a se juca de-a adevăr și provocare. Era convins că n-o mai iubește. Și-a insuflat într-atât de mult că n-are sentimente, încât devenise ca piatra. Până și noua lui pasiune era să colecționeze pietre pe care doar el vedea diferite inscripții. Își luase într-o seară piatra preferată, crezând că și-a ascuns dragostea în interiorul acestei pietre... Ajunse acolo unde prietenii lui deja de jumătate de oră se jucau... ajunse și rândul prietenului lui să întrebe și o întrebase pe Anastasia. Ea a ales provocare și provocarea ei a fost să-l sărute pe Daniel pe buze. Sărmanul băiat ar fi dorit să moară în clipa aceea. Nici piatra nu l-a ajutat să nu roșească când simți buzele ei pe buzele lui... era un sărut atât de ușor și de plăcut, încât ai fi crezut că mii de fiori zboară cu parașuta deasupra creierului...


Și decedase. Sânge și timpane

Și, creierul ei era înșirat pe asfalt. Să fi crezut vreodată că o viață de om poate să se stingă într-atât de repede? Să se fi gândit că cea care vibra dăunăzi deasupra lui să nu mai aibă suflare...
Își aminti și de ziua în care plecaseră cu toții în excursie. Erau clasa a opta și Daniel la fel nu-și putea rupe ochii de privirea Anastasiei. Era un fel de excursie de la tabăra de odihnă. Ambii se odihneau în aceeași tabără. Ieșiră cu toții în afara taberei pentru a strânge vreascuri, să facă un rug mare... să stea cu toții în jurul rugului în ultima noapte de odihnă. Păi, mergând prin pădure, Anastasia alerga din urma lui Daniel și parcă se temea de ceva. Ei erau înaintea tuturor. Venise și alte fete și băieți din urmă. Anastasia se pierdu prin mulțimea de copii, iar Daniel își căuta norocul lângă un lac plin cu verdeață și cu șerpi. Prinse un șerpe și mare i-a fost bucuria să-i bage în boală pe toți. Ajunse și în fața Anastasiei cu acel pui de șarpe, dar ea nu se lăsa speriată. Ba chiar îi era amuzat să-l vadă cum încearcă s-o sperie și nu-i reușește. Avea sânge în vână, chiar dacă era fată... și, sângele din vână de cândva e întins acum pe asfalt. Privește spre dânsa și îi caută frumusețea în trupul neînsuflețit. Atâtea flăcări de rug în privirea lui și atâtea flăcări de rug în părul ei...
Își mai aminti și de seara în care urmăreau împreună un licurici. Ea iubea insectele și îl implora să i le prindă în cutia de chibrituri. Avea noroc că licuricii n-au năravul a zbura precum zboară muștile în timpul zilei. Prinse acel licurici și plecase cu dânsul în dormitor să-l arăte celorlalți copii. Doar că ceilalți dormeau... se întâmplase asta încă în primele seri de la tabără. Atunci au avut ocazia să se cunoască mai bine. Retrăia pentru dânsa, văzând-o deseori în compania băieților mai mari. Totuși, niciodată n-a pierdut speranța că ea e aleasa inimii lui și că va fi cu dânsa. Dar, cum să fie cu dânsa... în care viață să mai aibă ocazia s-o privească precum o privea cândva? O privește și acum și din toată făptura ei au rămas întregi doar mâinile și ochii verzi, care într-atât de mult seamănă cu culoarea licuriciului de cândva...


Nu se opri tâmpitul de șofer

Să-l ierte? Cum? Câtă răbdare să aibă pentru a uita și aceată absurditate? Văzuse momentul în care Anastasia fusese lovită chiar de mașina prietenului din copilărie, acel prieten care cândva îl întrebase, în timpul jocului de-a adevăr și provocare, pe cine iubește… Să fie posibilă o astfel de coincidență? Înnebunea, gândindu-se la amintirea de cândva și la ceea ce văzuse acum. Ar fi preferat să creadă în pietre, dar niciodată în soartă. Mereu își spunea că soarta și-o face singur…
Și-a făcut de unul singur soarta și nu mai are sens să se victimizeze în fața trecutului. Și-a șters ultima lacrimă de pe obraz și începuse să dea mărturii poliției. Vorbea fără să-și dea seama de ceea ce vorbește. Gândul îi era cu totul în altă parte. Încă mai era absorbit de mirosul ei de carne și căuta să se învelească cu aerul rece de toamnă. Singurătatea i-a încremenit respirația și se întâmpla să uite să tragă aer în piept. Se gândea la ziua în care el și cu prietenul lui erau la pescuit. Daniel avea o undiță bună și nicidecum nu putea să prindă vreun pește. Prietenul lui avea o undiță căreia îi lipsea pluta și scotea pește după pește. Au scos ei cât au scos, dar venise paznicul și i-a tras fiecăruia câte un picior în fund, încât mare le-a fost fericirea să iasă vii din apă. Le aruncase și peștele înapoi în iaz, dar câțiva din ei rămăseseră la suprafață. Nu reuși să plece paznicul, după ce le-a rupt undițele, și ei luaseră peștele care încă mai plutea pe apă. Se pornise și o ploaie cu fulgere și trăsnete, și se adăpostiră ambii într-o casă care n-avea ferestre. Au găsit lemne și chibrituri se pare că aveau. Aprinse ei un foc în interiorul acelei case și tremurau ca vărgile de frig. Nu știu ce le trecuse prin minte, dar au găsit de cuviință să coacă peștii la foc, fără a le scoate mațele. Tuna și în mațele lor și eu mâncat acei pești mai mult cruzi decât copți. Era atâta sălbăticie în felul lor de a fi și totodată vedeai o prietenie adevărată a doi copii care abia de înțeleg pe ce lume trăiesc. Daniel, desigur, nu prea iubea pescuitul, în schimb îi plăcea să-l însoțească pe prietenul lui, deoarece acela mereu își lua cu dânsul un rucsac plin cu dulciuri. Poate din acest motiv prindea mai mult pește decât Daniel, daoarece avea pasiunea de a pescui. Daniel, deopotrivă, avea pasiune de a mânca.
Își mânca  unghiile și zău că și-ar fi dorit să dispară cât mai departe de tot. Dar, unde să dispară, mai ales când nici nu putea pleca, până nu era să răspundă la toate întrebările poliției…


Poliția nici nu i-a dat de urmă

A decis să tacă. Era unicul martor de la fața locului și, cum să nu-l scoată din belea, când era deprins să-l scoată de atâtea ori… De mic copil renunțase la ceilalți prieteni ai lui, numai pentru că acest prieten din urmă era neputincios. Și, până și cel mai mic puști își bătea joc de dânsul.
De fapt, nu pentru neputința lui îl apăra, ci pentru faptul că mereu era cumpărat cu dulciuri. De la dânsul învățase să cânte la chitară și împreună absolvise școala de muzică. Prea multe amintiri îi legau și prea greu îi era să-l divulge. N-avea frați și cu mare drag l-ar fi numit frate, dar… inima lui iar tresărea când se gândea la Anastasia.
Porni în nicăieri și nu avea gânduri. Era cu sufletul spălat și întins pe sfoara vieții. Știa că într-o zi are să se usuce și va putea să se îmbrace, să-i simtă căldura. Știa că n-ar fi putut trăi mai departe dacă nu și-l spăla în miile de lacrimi. Dar oare cei care au necaz și nu pot să plângă? Ei cum rezistă? De unde atâta putere în felul lor de a fi, încât să găsească a mai zâmbi după asta… Să se ridice după atâtea căderi și tot să aibă curaj să alerge. Mare o fi puterea omului, dacă e mare crezul din inima lui.
Așteptările… anume așteptările și lipsa de acțiune ironizează asupra destinului. Cu toții au căderi, dar nu toți rămân în prag de moarte, mai ales în clipa în care trebuie de luptat. Și, cea mai mare luptă este între valoare și neputință. Ce folos că ți-s dragi stelele, dacă n-ai aripi să ajungi la ele…
Așa trecuse ziua a opta, în infinitul de deznădejdi și de suferințe. Ba chiar, în infinitul de viață aș zice! Chitara… Ce bine o fi să-și cumpere o chitară. Să stea la colț de stradă și să-și cânte amintirile. Să zâmbească trecătorilor și nimeni să nu știe ce se ascunde sub zâmbetul lui. Să zâmbească și cerului, și speranței că într-o zi… Nu, de data asta nu va mai trăi cu așteptările, dar va căuta să trăiască clipa. Nu s-o bea sau s-o fumeze, ci s-o trăiască!
Adormi buștean și nu avea simț nici măcar în vise. Dormi puțin, dar când s-a trezit să plece să măture, simți că și-a dormit viața. Avea de-acum o poftă nebună de a trăi, dar nu știa de unde, cum și în ce mod să înceapă. Gândi că bine o fi să plece după-amiază să mai ia altceva de citit, să vadă cum au trăit și alții…


O mătura, iubind-o într-un fel

Începu să măture și se tot gândea să nu uite să plece la bibliotecă. Ziua a noua era să fie un nou început. Avea convingerea că adevăratul crez al omului trece printr-o etapă oarecare. Ce crez să aibă acea pasăre care are aripi să zboare, dar nu zboară, fiindcă se teme să și le frângă… El era de părerea că doar după ce îți frângi aripile ai dreptul să zbori spre interiorul tău. Să ai în inimă profunzimea zborului pe care l-ai simțit cândva, când erai cuprins de dorința nebună de a strange la piept orizontul cu tot cu mări și oceane. Fusese peste hotarele țării și a înțeles că își dorea să trăiască aici, în țărișoara lui. Spre crez prin cunoaștere! Nu, nu era deloc dogmatic și nici în gând să-i treacă că berea luată pe datorie i-ar putea face o astfel de imagine. Poate că abia în acele clipe a înțeles că noblețea sufletului este în libertate… Da, e dureroasă și greu o să-i fie să… nu, nu să se deprindă. Cu libertatea n-ai cum să te deprinzi, altminteri ajungi să te amăgești că trăiești în libertate.
Mătura frunzele și parcă le dădea libertate în felul în care săreau de sub mătură. Se regăsea în tăcerea străzii și în aerul umed de afară. Nu mai avea nici căciula în cap, căci avea plăcerea să stea cu capul gol, precum îi este gol și sufletul. Nasul și urechile roșii îl mai făceau se se gândească că totuși ar fi bine să-și pună căciula în cap. Ca să vezi, începea să-i pese de propria-i sănătate. Mătura, și încă mai vedea chipul ei… balul de absolvire și ambii cuprinși de un vals al libertății. Mult mai liberi decât frunzele din bătaia vântului. Mult mai liberi și decât pescărușii din largul mării. Dansau și erau mulțumiți că sunt cei mai buni, cei mai frumoși, ba chiar misterioșii acelei seri.  


Iubita lui din patimă nocturnă

Și, uite că e seara. Își reparase chiatara și noapte de noapte avea să facă dragoste în patima cântecului de cândva.  
Anastasia, ești dorul din inima mea,
Soarele și luna e în privirea ta.
De-ar fi doar să te-apropii, să te sărut încet,
De dragul tău, scumpo, aș deveni poet!
Într-adevăr, devenise poet și dorul din inima lui tot spre Anastasia trăgea. N-a mai rezistat mult. Venise iarna și îi înghețase picioarele. I le-au amputat medicii, dar tot în stradă își regăsea liniștea. Încă nu avea un crez și mai simțea puterea de a zbura. Cânta și totodată zbura prin felul în care cânta. Bani avea nu numai de pâine, dar și de votcă și slănină. A cântat mult și mulți i-au cunoscut vocea. Unii spuneau că și-a pierdut mințile în timp ce își făcea serviciul militar pe contract în Franța. Alții spuneau că i-a murit mama și că n-a mai putut să-i suporte absența. Ba chiar erau și din cei care spuneau că toată fericirea lui era în câinele pe care nu-l mai are. Se tot mândrea cu acel câine, care era într-atât de deștept, încât prindea cu gura bucata de pâine din aer. Se târî prin zăpadă, fără de picioare, spre locul în care decedase Anastasia. Avea chitara cu dânsul, dar găsi și niște vergi… Începu să măture acel loc și se ghemui într-acolo, să-i caute pe asfalt ultima bătaie a inimii ei. Adormise și el, în ultima bătaie de inimă…


Nocturnă

Avuse febră un măturător
Și se gândi să-și cumpere chitară.
Cânta și se simțea nemuritor,
Și o iubea a nu știu câta oară...

Suspinul lui și frunzele de dor,
Și strigătul la cer și la icoane!
Căci o lovi recent, fulgerător
Și decedase. Sânge și timpane.

Nu se opri tâmpitul de șofer,
Poliția nici nu i-a dat de urmă.
O mătura, iubind-o într-un fel,
Iubita lui din patimă nocturnă!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Merită să-ți înșeli iubitul?

Cărui fapt se datorează replica femeii „tu ești bărbatul”?

De ce bărbatul își dorește o fată cuminte?